Uzdrowisko Ustroń Infolinia +48 33 854 54 54 Rezerwacja Online MTA Uzdrowisko Ustroń na Facebook
Wersja angielskaWersja niemiecka

OTWARCIE JEDNEJ Z NAJNOWOCZEŚNIEJSZYCH I NAJWIĘKSZYCH W POLSCE KUCHNI PRZEMYSŁOWYCH

W wyjątkowym dla Szpitala i Sanatorium Równica roku – jubileuszowym (dokładnie 30 lat temu, w listopadzie 1986 r. otwarto Sanatorium Równica), zrealizowano jedną z najważniejszych dla tego obiektu inwestycji. Sanatorium Równica może się dziś poszczycić nowoczesnym zapleczem gastronomicznym – kuchnią przemysłową – która zapewnia i przygotowuje posiłki nie tylko dla gości wszystkich Sanatoriów Uzdrowiska Ustroń. Remont, do którego przygotowywano się ponad dwa lata i który przeprowadzony został tak, by nie był odczuwalny dla przebywających w Równicy kuracjuszy (w tym samym budynku, w specjalnie przygotowanej kuchni tymczasowej nadal przygotowywano dla nich posiłki), objął powierzchnię ok. 1300 m2. Remont rozpoczął się od wymiany instalacji wodno-kanalizacyjnej oraz elektrycznej. 

Przed remontem kuchnia w Równicy przygotowywała każdego dnia posiłki (śniadania, obiady i kolacje) dla 850 osób. Jej obecne możliwości to dokładnie trzy razy tyle. Kuchnia w Równicy to dziś dwie kondygnacje – na jednej odbywa się obróbka wstępna żywności i jej przechowywanie, piętro wyżej – obróbka termiczna. Pracownicy Uzdrowiska Ustroń mają do dyspozycji nowoczesny sprzęt – wymieniono całe wyposażenie kuchni, a część sprzętu przygotowana została na indywidualne zamówienie Uzdrowiska. Ulepszone linie produkcyjne pozwoliły rozwiązać wiele problemów, z którymi borykają się kuchnie przemysłowe, a wprowadzone rozwiązania w przyszłości przyniosą  spore oszczędności – Uzdrowisko Ustroń zmniejszy wydatki na media (m.in. na wodę) oraz na serwis. 

Dzięki największej na południu Polski kuchni przemysłowej, dysponującej najnowszej generacji wyposażeniem, Sanatorium Równica może zaproponować usługi cateringowe podmiotom zewnętrznym – innym placówkom medycznym i instytucjom. Zaplanowano i w czasie remontu wykonano, odpowiednie stanowiska do mycia, pakowania i przechowywania żywności. Zastosowano także nowy łańcuch produkcji cook and chill, czyli gotuj i schłodź. Metoda ta wykorzystywana jest w gastronomii do produkcji posiłków o najwyższej jakości oraz wyjątkowych walorach smakowych. Nowoczesna komora szokowa do schładzania, w którą wyposażona została kuchnia w Równicy, zapewnia jeszcze lepszą ochronę żywności. Na potrzeby cateringu zakupiony został już specjalny samochód. 

Modernizacja w liczbach:

  • Modernizacja umożliwiła osiągnięcie większej wydajności Kuchni – każdego dnia mogą tu powstawać posiłki dla 2000 osób
  • Modernizacja objęła 52 pomieszczenia na 2 kondygnacjach (23 pomieszczenia na parterze i 29 w piwnicy)
  • Wykonano ok. 1400 m2 nowych posadzek
  • Zamontowano ok. 1200 m2 sufitów podwieszanych
  • Ułożono ok. 1,7 tys. m nowych rurociągów
  • Zmodernizowano zaplecze technologiczne dokonując wymiany wszystkich urządzeń gastronomicznych (150 nowych urządzeń) – od umywalek po nowoczesne urządzenia specjalistyczne takie jak np. zmywarka tunelowa czy piece konwekcyjne
  • Zmodernizowano dwie windy towarowe
  • Zamontowano nowe oświetlenie – ok. 260 lamp
  • Zabudowano ok. 12,5 tys. m nowych kabli elektrycznych
  • Zamontowano 70 par drzwi
  • Zużyto: 260 T betonu, 13,5 km kabli, 2 186 m2 tj.  prawie 44 tys. szt. płytek ściennych, 510 m2 tj. blisko 13 tys. szt. płytek podłogowych, 14 T tj. 560 worków kleju, 1,5 T spoiny do płytek, 850 m2 posadzki żywicznej, 90 T zaprawy tynkarskiej, 550 litrów farby, 3 500 szt. cegieł
  • Wywieziony 560 T gruzu 

Przebudowa i modernizacja kuchni przemysłowej w Sanatorium Równica obejmowała:

1. Część budowlana

  • Przebudowa ścian – wydzielenie nowych pomieszczeń
  • Nowe posadzki – dostosowane do funkcji pomieszczeń (w tym 3 rodzaje posadzek żywicznych oraz specjalistyczne płytki gresowe)
  • Nowe okładziny ścienne z płytek
  • Nowe drzwi wewnętrzne do każdego z pomieszczeń
  • Nowe sufity systemowe, w tym specjalistyczne, dostosowane do wymogów higieniczno-sanitarnych pomieszczeń
  • Zabezpieczenia ścian przed uszkodzeniem – zastosowanie odbojnic i narożników systemowych

2. Instalacje: wodno-kanalizacyjna, technologiczna i hydrantowa

  • Nowa instalacja wewnętrzna wodociągowa
  • Nowa instalacja wewnętrzna kanalizacji sanitarnej
  • Nowa instalacja wewnętrzna kanalizacji technologicznej z zastosowaniem separatorów
  • Modernizacja instalacji hydrantowej

3. Instalacje ogrzewania

  • Częściowa wymiana instalacji C.O. – nowe grzejniki

4. Instalacje elektryczne

  • Nowa instalacja zasilająca urządzenia technologiczne
  • Nowa instalacja zasilająca urządzenia klimatyzacji i wentylacji
  • Nowa instalacja zasilająca urządzeń ogólnego przeznaczenia

5. Nowa instalacja teletechniczna

  • Nowa instalacja oświetlenia
  • Wprowadzono (nowa instalacja) Elektroniczną Kontrolę Dostępu do wybranych pomieszczeń i stref kuchni
  • Nowa instalacja oświetlenia awaryjnego i ewakuacyjnego
  • Nowy system zabezpieczenia przeciwpożarowego SSP
  • Nowy nowoczesny system monitoringu pomieszczeń wyposażony w system kamer o wysokiej rozdzielczości

6. Instalacje wentylacji mechanicznej i klimatyzacji

  • Nowy system wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej z odzyskiem ciepła z powietrza usuwanego oraz chłodzeniem
  • Nowa instalacja sprężonego powietrza
  • Nowy system oczyszczania powietrza usuwanego znad urządzeń technologicznych – okapy wentylacyjne nawiewno-wywiewne i kondensacyjne

W Uzdrowisku Ustroń trwają kolejne modernizacje jadalni w pozostałych Sanatoriach. Firma jest w trakcie wprowadzania metody 5S w kuchni, czego jeszcze w branży kuchni przemysłowych nie zrealizowano. Już dziś możemy więc startować w lidze mistrzów. Uzdrowisko planuje również  rozwijać cześć dotyczącą dietetyki poprzez prowadzenie szkoleń i prelekcji oraz poradni dietetycznej dla naszych klientów. 

Koszt całkowity modernizacji kuchni centralnej wyniósł 8 milionów złotych. Natomiast w część gastronomiczną Uzdrowisko Ustroń planuje zainwestować jeszcze 900 tysięcy zł (jadalnie, punkty dystrybucyjne, poradnia dietetyczna). 

Ciekawostki o kuchni w Sanatorium Równica

1. W Jadalni w Równicy przy 142 stolikach może usiąść do wspólnego posiłku nawet 850 osób
2. 7200 kromek chleba przygotowujemy każdego dnia
3. 300 litrów wrzątku gotujemy codziennie
4. Każdego dnia trzeba obrać na obiad 630 kg ziemniaków oraz 36 kg marchewki do przygotowania surówki
5. W naszych kotłach gotujemy 540 litrów zupy dziennie
6. Nasi kuracjusze zjadają 700 kotletów oraz 175 kg surówek podczas jednego obiadu
7. Każdego dnia do posmarowania pieczywa wykorzystujemy 220 kostek masła czyli 1170 porcji
8. Po obiedzie do umycia jest 2000 talerzy, 240 półmisków, 140 waz i chochli oraz nawet 850 kompletów sztućców 
9. W ciągu dnia roboczego kelner robi ponad 20 tys. kroków co daje ok. 13,5 km