Uzdrowisko Ustroń Infolinia +48 33 854 54 54 Rezerwacja Online MTA Uzdrowisko Ustroń na Facebook
Wersja angielskaWersja niemiecka

Konferencja naukowa poświęcona baraninie w Uzdrowisku Ustroń

Czy o baraninie można rozmawiać w sposób naukowy? Tak i to w Uzdrowisku Ustroń. 13 sierpnia gościliśmy w Klubie Kuracjusza uczestników Międzynarodowej i Interdyscyplinarnej Konferencji Popularno-naukowej - Baranina w europejskim kulinarnym "multikulti".

Konferencję zorganizowano w ramach 11. edycji Święta Baraniny i 11. Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny w Ustroniu. 

Komitet naukowo-organizacyjny Konferencji
Honorowi przewodniczący: prof. dr hab. Daniel Kadłubiec i prof. dr hab. Roman Niżnikowski
Przewodniczący: prof. dr hab. Bronisław Borys
dr hab. Marek Rembierz, dr Andrzej Wojcieszek

Uczestnicy konferencji wysłuchali wykładów:

1. Rola małych przeżuwaczy w krajowych programach ochrony środowiska – prof. dr hab. Roman Niżnikowski, SGGW Warszawa/Ministerstwo Ochrony Środowiska
2. Walory zdrowotne jagnięciny – mgr Iwona Korlacka
3. Baranina – „rakowina”? Czy jedzenie baraniny = ryzyko zachorowania na raka? – prof. dr hab. Bronisław Borys, Instytut Zootechniki PIB ZD Kołuda Wielka
4. Wartość dietetyczna i możliwości kulinarnego zagospodarowania mięsa z dorosłych owiec – dr inż. Michał Milerski, Republika Czeska
5. Dobra praktyka owczarska – Anglia 2016 – mgr inż. Karol Zorychta, Dzięgielów k. Ustronia
6. Czy baranina może być marką na nizinach. Co z zagrody to na stole..., na hasło „Niech Cię Zakole” – Piotr Lenart, ekspert kulinarny Bydgoszcz
7. Symbolika pasterza i owcy – aspekty antropologiczne, aksjologiczne i religijne – dr hab. Marek Rembierz, Uniwersytet Śląski Oddział Cieszyn
8. Wykorzystania produktów owczarskich w kuchni Afganistanu – tradycja i współczesność. – dr Mohammed Hakim Raza, Berlin/Afganistan (+ degustacja potrawy afgańskiej)

Podczas Święta Baraniny nie zabrakło atrakcji dla mieszkańców i turystów, którzy przyjechali do Ustronia. 

Najważniejszym punktem były jednak Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny. Uczestnicy rywalizacji mieli za zadanie przyrządzenie dania głównego z polskiej jagnięciny (udziec lub comber) w obowiązkowym towarzystwie soczewicy oraz deseru, którego tematem przewodnim były sery owcze, takie jak bryndza, bundz czy oscypek, okraszone polską gruszką i żurawiną.